TEATRU PE PAINE - 2011

În seara zilei de sâmbătă, 1 octombrie, la orele 19, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, se inaugurează cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Teatru pe pâine” cu spectacolul de pantomimă Fantasmagoria al Companiei de teatru „Passe-Partout Dan Puric”. Duminică, de la ora 20, se prezintă spectacolul Lumânăratecul al Teatrului Liber „Imago” din Cluj în studioul 202 „Lelu Bihoi”, iar la finalul festivalului, miercuri, 5 octombrie, de la ora 20, Thespis-ul prezintă spectacolul de improvizaţie cu măşti Douăzecişiunu. Întinzându-se pe durata a cinci zile, „Teatru pe pâine” include şi un workshop de pantomimă susţinut de unul dintre membrii Passe-Partout – Silviu Man. Acest festival are ca scop, prin workshop-urile susţinute, îmbogăţirea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor actoriceşti ale participanţilor, participanţi ce includ membri ai teatrului organizator - Teatrul Studenţesc Thespis, cât şi participanţi din trupe de teatru din ţară sau studenţi la Actorie.

Ediţiile anterioare au avut parte de prezenţa şi îndrumarea unor actori şi profesionişti ai scenei precum Robin Ashenden şi Silviu Vacărescu (2010), Marius Manole şi Florentina Ţilea (2009), Cheryl Obal şi Amalia Ciolan (2008), Mihai Vasile, Leif Olson şi Alan Farrar (2007). Accesul publicului la spectacole este gratuit, cu excepţia spectacolului-eveniment al „Passe-Partout Dan Puric”, preţul biletului fiind de 20 de lei şi 15 pt. studenţi/elevi. Biletele se pot achiziţiona de la secretariatul Casei Studenţilor sau pot fi rezervate la telefon 0721907468.

Compania de teatru Passe-Partout a fost înfiinţată de actorul Dan Puric în 1999, de atunci ei colindând lumea cu spectacolele lor, care i-au reînvăţat pe oameni să viseze cu ochii deschişi: Made in Romania, Don Quijote, Costumele, Vis, Toujours l’Amour, Toţi cinci, Rencontres sau Doi dintre noi, câteva putând fi urmărite şi la Timişoara, ultimul dintre ele chiar la Thespis „Teatru pe pâine” 2008. Fiind unul dintre spectacolele cele mai recente, Fantasmagoria este un spectacol-reverie, în timpul căruia cei patru actori te vor face să crezi că ai ajuns în mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, un basm în care Ileana Cosânzeana e stapâna aprigă peste trei Păcală rătăciţi prin viscol. O creaţie la graniţa dintre pantomimă şi circ, la fel de stranie şi de fascinantă ca o plimbare de o oră de-a lungul Siberiei, călare pe spinarea lui Fram, ursul polar. Sau după cum mărturiseau realizatorii „o poveste care seamănă cu un film rusesc, cu nostalgii şi troiene, ingenios îndulcită cu năzdrăvănii româneşti” (www.passe-partoutdp.ro).