Premiere la Teatrul Thespis

Premiera Thespis - Factorul uman

Teatrul Studentesc Thespis prezinta in acest week-end doua premiere pe scena din studioul 202 „Diogene V. Bihoi" de la Casa Studentilor. Sambata, 3.12.2011, de la ora 18, are loc premiera Factorul uman de Thierry Janssen, iar duminica, 4.12.2011, de la ora 20.00, se prezinta spectacolul Carta de Amor de Fernando Arrabal.

Factorul uman, prezentat in premiera pe scenele romanesti, dupa lansarea textului in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, este o drama psihologica a unei familii fara tata, in care o mama isi manipuleaza bebe-ul de 33 de ani, Ludovic-Toto, un tanar convins ca vine de pe alta planeta. De aceea, Toto trimite rapoarte periodice catre o alta galaxie in care relateaza tot felul de intamplari ciudate de pe Pamant si isi construieste o nava spatiala in gradina, sperand ca intr-o zi sa-si regaseasca tatal. In putinul timp liber, Toto merge in locul mamei la lucru (un chiosc de ziare), unde o intalneste pe Cendre. Cendre este de fapt fantoma sorei lui, sora care fusese omorata impreuna cu tatal sau de catre mama lor. Cu accente de critica a societatii si a manipularii prin televiziune, un spectacol de actorie, fara decor, in regia actorului Claudiu Dogaru, cu Mihai Guta, Salahhé si Lavinia Oprescu-Stoia.

Carta de amor este o noua punere in scena dupa un text a lui Fernando Arrabal (dupa Labirintul din stagiunea 2009/2010), in aceasta scrisoare de dragoste reflectandu-se asupra consecintelor Razboiului Civil din Spania si asupra dragostei materne. Pornind de la experiente personale legate de dramele razboiului civil, Arrabal se focuseaza asupra dramei unei mame departe de fiul sau. Tatal autorului, ofiter in armata spaniola, a fost condamnat la moarte, sentinta fiind apoi comutata in munca pe viata. Transferat in diverse inchisori, evadeaza si dispare pentru totdeauna. In piesa, mama primeste, de ziua ei, o scrisoare de la fiul sau, de care nu mai stia nimic. Acest fapt duce la un monolog interior al mamei, care isi aminteste timpurile mai bune ale relatiei cu fiul sau. Dar razboiul si consecintele sale au transformat aceasta dragoste materna intr-o adevarata tortura chinezeasca.

In trei ipostaze materne: Moni Karman, Marcela Borhan, Ana-Macrina Codrea; Fiul, de asemenea, este intrupat de trei actori: Bogdan Racz, Ionut Peia si Ionel Marginean. Victor Figueroa Infante, o noua achizitie thespisiana, de origine mexicana, va avea o aparitie speciala, in rolul tatalui.

Durata: 70 de minute.

Intrarea este libera la toate reprezentatiile Thespis.