Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia

Teatrul Studenţesc Thespis, al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, reia sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19, ultima premieră a teatrului Thespis, un spectacol-document al timpurilor recente, după un text al dramaturgului Matei Vişniec - „Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”. Textul vorbeşte, prin actori, despre atrocităţile războiului din fosta Iugoslavie. Când oamenii au uitat că sunt oameni şi s-au transformat în reprezentanţi ai diferitelor etnii. Iar femeile au devenit instrumente de răzbunare.

Războiul şi ororile petrecute în spaţiul ex-iugoslav atestă că absurdul istoriei este cel care precede teatrul absurd. „Occidentalii cred că teatrul absurdului este o invenţie. Dar înainte de teatrul absurdului a existat absurdul istoriei. ’Femeia ca un câmp de luptă sau despre sexul femeii - câmp de luptă în războiul din Bosnia’ este o piesă inspirată din realitate” spune Matei Vişniec. „Din păcate, femeia este un câmp de luptă dintotdeauna, de când există războaie. Am scris această piesă în 1996, impresionat de ceea ce se întâmpla în fosta Iugoslavie, unde au fost mii de femei violate în contextul războiului. Dar drama femeilor violate pe  câmpurile de luptă ale planetei este, din păcate, una care se repetă la fiecare mare conflagraţie, la fiecare razboi interetnic.” Spunea autorul Matei Vişniec.

În aprilie 2012, la 20 de ani de la începutul masacrului din Bosnia-Herţegovina, a avut loc o manifestare comemorativă pentru cele 11.541 de persoane ucise în Sarajevo în timpul războiului (din cele peste 100.000 de persoane ucise în întreaga ţară). „Sarajevo 11.541 chairs” se regăseşte pe afişul acestui spectacol, într-o imagine poetică, dar dureroasă.

Un spectacol cu Ana-Macrina Codrea, Diana Velescu şi Alex Bordea, în sala studio „Diogene Bihoi”.

Intrarea este liberă – locuri limitate (50).

P.S. Fotografii: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.580234028680746.1073741829.118574818180005&type=1