Spectacol: Regele Moare de Eugen Ionesco

„O să mor... O să mor peste 40 de ani, 50 de ani, peste 300 de ani, mai târziu o să mor, când o să vreau eu, când o să am timp. Eu sunt Regele, eu hotărăsc!”. Sub ecoul acestei replici se desfăşoară sâmbătă seara, de la ora 19, spectacolul „Regele moare” de Eugen Ionesco, în studioul 202 al Teatrului Studenţesc Thespis de la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara.

Spectacolul este povestea omului care nu a învăţat de-a lungul vieţii că la final trebuie să moară, indiferent de puterea iluzorie pe care o are (sau nu). Piesa face parte din textele mai puţin absurde ale lui Ionesco, fără eternele teme ale non-comunicării, ale absurdului de limbaj, fiind scrisă în momentele grele în care autorul era foarte bolnav, iar ideea morţii ca eveniment inevitabil l-a frământat într-atât încât „Am scris această piesă ca să învăţ să mor” (E. Ionesco).

Simplu, alert, dar şi poetic, spectacolul este adus la viaţă de doi actori, Ionel Mărginean – Regele şi Ana-Macrina Codrea, care interpretează toate celelalte personaje: Regina Marguerite, Regina Marie, slujnica Juliette, Doctorul şi Guardul.

„Regele moare” este textul lui Eugene Ionesco poate cel mai uman, mai puţin „absurd”, mai cald… Este, poate mai mult decât celelalte piese ale lui, o poveste. Despre viaţă şi despre putere şi despre moarte, într-o tragedie cu personaje comice, aşa cum este viaţa, până în punctul ei final. 
„Fiecare dintre noi este primul care moare”...

Facebook event: http://on.fb.me/1lkxY1c